• +2265400589
  • Σερνικάκι Φωκίδας, 33100, Ελλάδα
  • Δευτέρα - Παρασκευή 9:00 - 15:00
  • by elamfon

Τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψάρι και το ελαιόλαδο είναι από τα βασικότερα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, ενισχύουν τα οστά, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη, υψηλής χοληστερίνης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η χρήση ελαιόλαδου στη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε ποσοστό 7% σε σχέση με τη μαργαρίνη ή τη μαγιονέζα.
Όσοι καταναλώνουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου, μάλιστα, πάνω από επτά γραμμάρια ή μισή κουταλιά την ημέρα, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 21% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Ο επιστημονικός κόσμος άρχισε να ασχολείται εντατικά με το ελαιόλαδο από τη στιγμή που αποδείχτηκε ότι υψηλά ποσοστά της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, είναι το ίδιο σημαντικά με τα χαμηλά ποσοστά της κακής χοληστερίνης (LDL) για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στην αύξηση της καλής χοληστερίνης και μειώνει ή διατηρεί στα ίδια επίπεδα την κακή. Έτσι εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στα αρτηριακά τοιχώματα το οποίο αφού εξελιχτεί σε θρόμβους προκαλεί τα εμφράγματα της στεφανιαίας και του μυοκαρδίου.
Είναι προτιμότερο να αντικατασταθεί η μαργαρίνη, το βούτυρο ή τη μαγιονέζα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το σημαντικότερο είναι να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, περιορίζοντας έτσι τη χοληστερίνη.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση ελαιόλαδου συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και όχι το απλό ελαιόλαδο παράγει το μικρότερο ποσοστό κορεσμένου λίπους μεταξύ ελαίων στο τηγάνισμα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Χάρβαρντ συστήνουν τη χρήση ελαιολάδου σε σαλάτες, αλλά και σάλτσες μακαρονιών, όπως είναι το ιταλικό «πέστο», καθώς και για «σοτάρισμα» λαχανικών, τηγάνισμα σολομού και άλλων ψαριών.

Εγγραφή στο <span> newsletter </span>

Εγγραφή στο newsletter